Tuesday, November 12th, 2024
Postet i: Fysik, iScience |

Køb en meteorregn istedet for festfyrværkeri

Snart kan du bestille en meteorregn i stedet for at skulle ud og affyre nytårsraketter. Foto: Pixabay

Snart kan du bestille en meteorregn i stedet for at skulle ud og affyre nytårsraketter. Foto: Pixabay

Ikke kun magikerne i elektroniske spil kan nedkalde en meteorregn, for snart kan du nedkalde en over dine venner.

Den japanske virksomhed Astro Live Experience (ALE) planlægger en meteorregn over Hiroshima i Japan, men modsat i computerspillenes verden, ligger scenen for bygen godt 60 kilometer oppe i atmosfæren. Her er det nemlig til ære for vennerne, at du skal bestille en lysende byge af meteorer.

ALE har arbejdet på projektet i nogle år, og virksomheden har offentliggjort at i 2019 vil den nedkalde sin første meteorregn over Japan. Fra en en lille kubisk satellit på kun godt 60 cm på hver led, vil de udsende mellem 300 og 400 små kugler, som hver laver en 200 kilometer land lysende streg over himmelen. Hver kugle lyser i mellem fem og ti sekunder.

 

Præcis meteorregn

Før bygen falder, kredser satellitten omkring Jorden i omkring 500 kilometers højde i nogen tid. Her holder den en bane, som sikrer, at den er et bestemt sted på den japanske stjerne himmel hver nat. Et kvarter før den bestilte regn skal falde, slipper satellitten sine kugler løs over Australien, hvorefter de suser nedad, medens de fortsætter videre nordover. Efter planen når de ned i 60 kilometers højde lidt øst for den navnkundige japanske storby Hiroshima. I den højde er atmosfæren så tæt, at friktionen imellem dem og luften får dem til at gløde som rigtige meteorer.

Pointen med det hele er, at du kan betale en meteorregn til falde på din 18 års fødselsdag, i stedet for at far skal ud og affyre et par raketter, som sikkert alligevel er ulovlige på den årstid. Prisen på meteorerne er dog noget højere end på pap-raketterne, for alene opsendelse af en mikrosatellit ligger på omkring en halv million kroner, og så er der jo også udgifter til at bygge og styrer den, plus sikkert en fortjeneste til ALE.

Du kan læse mere om meteorbyger på bestilling, og hvis du i øvrigt interesserer dig for satellitter og præcision, så er der lidt ekstra læsning.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.