Saturday, December 10th, 2022
Postet i: iScience, Mennesket |

Din personlighedstype er nu defineret af videnskaben

Videnskaben har nu et godt bud på fire personlighedstyper. Foto: Pixabay.

Personlighed og personlighedstyper er noget der har hørt til i livstilsmagasiner indtil den 17. september i år. For først nu har forskerne data, der støtter reel forskning i det emne. 

Hvad er min personlighed og hvilken personlighedstype tilhører jeg? Det spørgsmål stiller vi alle os selv, og hvis vi har den rette personlighed, så stiller vi også spørgsmålet til vores omgangskreds. Indtil nu har spørgsmålet været henvist til livsstilsmagasiner, for videnskaben har ikke haft ret mange data at bygge på.

Men nu har en den fået halvande million besvarelser til arbejdet. En gruppe forskere fra North Westhern University i Illinois har ladet en computer tygge på tallene. Der er nemlig flere hundrede spørgsmål og svar bag hver af de halvanden million besvarelser, og computeren kom frem til fire dominerende personlighedstyper: gennemsnit, reserveret, rollemodel og selvcentreret. Vi går lige til sagen.

 

‘Gennemsnit’ som videnskablig personlighedstype

Personlighedstypen ‘gennemsnit’ består af folk, som er følsomme og ekstroverte, men ikke særlig åbne om sig selv. Følsomme (neurotic på engelsk) definerer forskerne som at have tendens til bekymringer, svingende humør, jaluxi og skyldfølelse. Som navnet antyder, er gruppen stor, og i denne gruppe er der flere kvinder end mænd.

 

Personlighed og Videnskab

Videnskabens bud på fire personlighedstyper. Grafik: Northwestern University.

‘Reserveret’ betyder også samvittighedsfuld

Reserveret er en personlighed, som er forbundet med følelsesmæssig stabilitet, samvittighedsfuld og omgængelig. Til gengæld hører ekstrovert og åbenhed ikke med i pakken. Omgængelig (agreeable på engelsk) består i at være let af komme overens med og i at have let ved at acceptere andres krav.

 

‘Rollemodel’ modnes man til at blive

Ja ‘rollemodel’ er faktisk også en personlighed, man kan opnå i denne videnskabelige definition. Her skal du skore lavet på følelsesmæssige udsving, og højt på alt andet. Denne personlighedstype er dermed samvittighedsfuld, ekstrovert og åben, men kan også være selvcentreret. Hvis du ønsker dig at ligge i den gruppe, så glæd dig, for med alderen skifter din personlighed i den retning. Det er i øvrigt især kvinder, der befinder sig i den gruppe.

 

‘Selvcentreret’ er en umoden teenager

Og så er der personlighedstypen ‘selvcentreret’. Disse personer er optaget af sig selv, og de er ekstroverte, men ikke åbne om sig selv. Desuden er de upålidelige, og for størstedels vedkommende er de teenage drenge. Piger på mere end 15 åer er sjældne i den gruppe, og drengene ser heldigvis også ud til at vokse fra det. Det store skift kommer omkring 20 års alderen.

Det videnskabelige studie af de mange data om personlighed er ledet af Loís Amaral og gruppen bag ham offentliggøre deres resultatet i tidsskriftet Nature Human Behavior. Du kan læse mere om videnskabens arbejde med at definere personligheder.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en gang om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.