Monday, December 4th, 2023

Nanorobotter aflevere medicinen i kræftknuden

Nanorobotter opsøger og dræber kræft
Med en hær af kræftdræbende nanorobotter satser forskerne nu på at have forbedret behandlingen med kemiterapi. Grafik: Montréal Nanorobotics Laboratory

Nanorobotter er forskerne nyeste måde at aflevere kemoterapiens medicin til kræftcellerne, uden at de samtidig forgifter patienten under behandlingen. 

Nanorobotter er ekstremt små robotter, og de er forskningens seneste opfindelse i kampen imod kræft. Nanorobotterne kan bedst betegnes som en zombi bakterie med elektronisk sporingsudstyr og kemiske våben. Men et par hundrede millioner af dem ser ud til at gøre jobbet.

Et af problemerne med at bekæmpe kræft medicinsk er, at kræftcellerne er muterede udgaver af kroppens raske celler. Medicin, som dræber kræftceller, er derfor også skadelig for kropens raske celler.

Nanorobot med kemiske våben

Men nu har forskere konstrueret en drabelige lille nanokriger, som er udstyret med en container, der kan indeholde en gift imod kræftceller. Giften ville også skade de almindelige celler, hvis den kom i kontakt med dem, men nanorobotten sørger for, at giften ender i kræftknuden.

Den lille robot er reelt en bakterie, som selv kan bevæge sig omkring ved hjælp af en hale, en såkaldt flagelle. Desuden har forskerne altså forsynet bakterien med en giftcontainer i form af en nanoliposome. Bakterierne har også evnen til at registrere magnetisme, og derfor kan man få dem til at svømme i retning af en kræftknude, ved at lede dem på vej med et computerstyret magnetfelt. Nanorobotten er ikke begrænset til blodbanerne, men kan bevæge sig ret frit omkring i kroppens væv.

De frække ord forklare vi lige her:
– flageller (halen) er lange piskeagtige snorer, som bakterier bruger til at svømme med.
– nanoliposomer (giftcontaineren) er kugler lavet af mange, lange molekyler, som er fedtskyende i den ene ende og vandskyende på resten.
– Nano betyder, at nanorobotten er i størrelsesorden en milliardtedel af en meter.

Nanorobotten bliver i kræftknuden

Sidst og ikke mindst har nanorobotterne fået en lille censor, som registrer iltindholdet i væsken omkring bakterien. Inde i en hurtigt voksende kræftknude er der nemlig typisk meget lidt ilt, fordi cellerne bruger meget ilt på at vokse og dele sig hurtigere end normale celler. Bakterien er programmeret til at blive i det iltfattige miljø, så dens medbragte kræftmedicin ender der.

Professor Sylvain Martel konstaterer, at “kemoterapi, som er så giftigt for hele den menneskelig krop, kan gøre brug af disse naturlige nanorobotter, til at flytte lægemidler direkte til det aktuelle område i kroppen. Det fjerner de skadelige bivirkninger for patienten, og det øger samtidig medicinens terapeutiske virkning.”

Kræft har plaget mennesker siden stenalderen, men løb hjælper imod kræft. Du kan læse om de små robotters kamp imod kræft.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.