Tuesday, December 3rd, 2024
Postet i: Universet |

Stjerner fødes i eksplosioner

Stjerner ser ud til at blive født i en eksplosion. Grafik: ESO/L. Calçada

Stjerner ser ud til at blive født i en eksplosion. Grafik: ESO/L. Calçada

En stjernes fødsel bliver måske markeret med voldsomme udbrud, som får stjernen til at blusse op til 100 gange dens senere lysstyrke. Varmen fra udbruddene ændrer på sammensætningen af den sky af gasser, som den nye stjerne bliver født af.

Forskerne har fundet en meget ung stjerne, som lyser beskedent, men for mindre end et årtusinde siden lyste den voldsomt op. I gasserne omkring den skulle der nemlig være en jævn fordeling af forskellige molekyler, men inden for en vis afstand af stjernen mangler molekylet HCO+. Det betyder at stjernen må have udsendt meget varme og dermed have fjernet det molekyle fra sine nærmeste omgivelser. Professor Jes Jørgensen fra Niels Bohr Instituttet i København står bag studiet, og han ser flere spørgsmål i det nye resultat:
“Et af de store spørgsmål er, om dette er et almindeligt fænomen. Om alle unge stjerner undergår tilsvarende udbrud og i så fald, hvor ofte”.

Gassen ligner en drink
Stjerner dannes ved at store skyer af molekyler langsomt falder sammen, og fordi der er så koldt før stjerne lyser op, fryser både CO2 og vand fast til andre molekyler og danner partikler. Det er reelt det samme som frosset kulsyre, og i det dannes der også alkohol og simple sukkermolekyler, hvilket bringer det på linje med en drink. Når stjernen blusser op, fordamper den vandet, og det tager molekylet HCO+ med sig væk fra stjernen. Derfor kan forskerne se stjernens udbrud længe efter, det er gået i sig selv igen.

Målingerne på den nyfødte stjerne er lavet med teleskopet Atacama Large Millimeter Array. Det står i Chile. Bag arbejdet står et internationalt forskerhold under ledelse af Jes Jørgensen, og de publicerer deres resultater i magasinet Astrophysical Journal Letters. På magasinets hjemmeside kan du læse det lidt tungere uddrag af artiklen om en stjernes eksplosive fødsel.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.