Stillehavet er verdens største termometer
Med satellitter kan forskerne måle havniveauet i Stillehavet og ad den vej får styr på de aktuelle klimaændringer. Billede NASA JPL-Caltech
Stillehavet er verdens største termometer. Ved at måle dets havniveau med satellitter kan forskerne nemlig give et meget præcist bud på, hvor meget vi har varmet klimaet op. Desuden kan de beregne, hvor meget varme der ligger under stillehavets overflade, og som vil komme op i atmosfæren inden for få år.
Tre forskere har netop påvist, at der er en meget tydelig sammenhæng imellem havniveauet i stillehavet og klimaets temperatur. Det er sådan set ikke overraskende, for varmt vand fylder mere end koldt, og derfor skal havniveauet stige, når vandet bliver varmere. Men sammenhængen er alligevel ikke så enkel som i et kviksølv termometer.
Stillehavets overflade hælder
Det er et gammelkendt faktum, at stillehavets overflade hælder, fordi vindene over oceanet blæser overfladevandet over imod dets asiatiske side. Et højere havniveau i den side end i den amerikanske side er derfor normalt. Men i perioder, hvor havniveauet i den asiatiske side stiger, der stiger klimaets temperatur mindre end normalt.
Årsagen er, at i sådanne perioder opsamler havvandet en stor del af atmosfærens varme og gemmer den under havoverfladen. Havvand udvidder sig nemlig når det bliver varmere, og derfor stiger havniveauet der, hvor der er varmt vand længere nede i vandsøjlen.
Omvendt stiger atmosfærens temperatur, når havniveauet i den asiatiske side falder. Årsagen er, at havvandet afgiver sin varme med nogle års mellemrum. Ved de lejligheder stiger atmosfærens temperatur voldsomt, medens vandet skrumper så havniveauet falder igen.
Bygger på mange års data
Forskerne har set på satellitdata fra hele perioden tilbage til 1993, og den seneste cyclys forløb fra 1998 til 2014. I de første 14 år steg havniveauet medens atmosfæren kun varmede langsomt op, men ved den voldsomme El Niño i 2014 faldt havniveauet drastisk, medens den globale opvarmning steg voldsomt.
Metoden er god til at vurdere den reelle menneskeskabte opvarmning af Jorden, fordi den tager den skjulte varme i Stillehavet med. Forskerne understreget dog, at det er vigtigt at have styr på de naturlige cyclusser i Stillehavet, som Pacific Decadal Oscillation og de to fænomener El Niño og La Niña cycle.
Bag den opfindsomme ide at bruge stillehavet som termometer står de tre forskere Cheryl Peyser, Jianjun Yin og Julia Cole fra University of Arizona.
Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.