Thursday, November 21st, 2024
Postet i: Fysik, Sensation |

Astronomi og teleskoper for børn på sommerferie

Astronomi, teleskoper og børn kan fint være temaet for sommerferien. Verden rummer mange observatorier, man kan besøge, men det kan gøres meget bedre og enklere end det. Redaktionen har lejet et hus i Alperne med eget teleskop og med adgang til et 360 mm teleskop på en bjergtop lige ved siden af.

Teleskop på hus
Teleskopet står under taget i børneferiens udlejningshus i Mariazell i Østrig.

Hvis naturvidenskab er din eller børnenes store lidenskab, så skal sommerferien udnyttes til det yderste. CERN i Schweiz, Naturhistorisk Museum i London eller Geocenter Møns Klint er oplagte muligheder. Eller hvad med et hus ved Mariazell i Østrig? Et med et velvoksent teleskop under taget, og med et observatorium på en alpetop et kvarters gang derfra.

Sådan en lejlighed lejede vi, fordi astronomi er sagen for en børnefamilie. Værten, Günther, er selvfølgelig astronomibegejstret på den helt store klinge. Han har selv bygget kuplen på sit hus og selv sat teleskopet op. Kuplen skal åbnes med håndkraft, men derefter er alt automatisk. Erfaringerne med at bygge denne kuppel ledte ham videre til et større projekt, som heldigvis er lige i nærheden.

Teleskoper i alle størelser i entusiasternes Observatorium

Observatorium med mange teleskoper i Alperne
Sommerferiens højdepunkt for børnene er observatoriet i Mariazell. Det står kun et kvarters gang fra huset.

Sammen med en flok entusiastiske amatører har han bygget et komplet observatorium på en alpetop et kvarters gang fra sit hus. Observatoriet råder over et stort udvalg af teleskoper, så vi burde fint kunne se de aktuelle planeter, som er Saturn og Jupiter. Stjerner er ikke så interessante at se, for en stjerne er en prik både med og uden teleskop. Gaståger efter eksploderede stjerner kan det største teleskop på 360 mm også vise, men bedst forår og efterår, hvor atmosfæren er mere stabil, forklarer Günther.

Astronomientusiasterne har selv drænet jorden, bygget observatoriet og monteret teleskoperne, computerne og køleskabet, som er dopet med Milky Way-chokolade. Lederen af gruppen er selvfølgelig vores vært, og gruppen har medlemmer helt fra Wien, som ligger godt hundrede kilometer herfra. Observatoriet er også blandet ind i jagten på andre civilisationer i universet, men det projekt vender vi tilbage til, når det bliver offentliggjort.

Teleskop rettet imod Jupiter. Børn kigger igennem det.
Met et par gode teleskoper giver observatoriet en fin opevelse for børnene.

De to største teleskoper er stillet op med automatik, så det er let at rette dem imod de udvalgte planeter, stjerner, tåger og galakser. Günther bruger simpelthen en fjernbetjening til både at rette teleskoperne ind og fokusere dem. Begge teleskoperne er på 360 mm, og det ene er sat op til udelukkende at tage billeder. Det er sluttet til et større computeropsæt. Det andet er til at kigge igennem på gammeldags maner, og det er selvfølgelig meget mere interessant.

Nu er teleskopet rettet imod den lille lysende prik, som reelt er gasgiganten Jupiter. Solsystemets største planet.


Jupiter og Saturn fotograferet med en telefon

Jupiter fotograferet gennem teleskop med telefon
Jupiter fotograferet med en af børnenes telefon igennem det ene af observatoriets største teleskoper.

I aften står Jupiter lavt på horisonten, men gasgiganten er tydelig. I teleskopet ser vi fire af planetens mange måner. Det er i sig selv fantastisk, men oven i købet kan børnene montere deres telefon på teleskopet og på den måde tage billeder af planeten.

I første omgang viser billederne bare en mere eller mindre hvid plamage. Planeten er overeksponeret. Men efter lidt justeringer kommer der farver og bånd på den. Nu er den let at kende med sine enorme storme.

Planet nummer to i aften er Saturn, som ligger lidt lavere på horisonten end Jupiter. Men også den kommer fint igennem teleskopet og ind i telefonens kamera.

Saturn fotograferet gennem teleskop med telefon
Saturn kommer også fint ind på ungernes telefon.

Efter vi får styr på lyset, kan børnene skelne ringene fra planeten, som er en lille grad mørkere end dem. Regnbuefarverne i ringene ser flotte ud, men de er dannet på lysets vej igennem teleskopet og har ikke noget med virkelighedens Saturn at gøre.

Hvis du er nysgerrig, så kan du læse om observatoriet i Mariazell og du kan skam også leje huset med eget observatrium.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i nu.