Monday, December 4th, 2023
Postet i: Mennesket | |

Tal to sprog og blive senere dement

Hjernen har det godt med mental og fysiks træning og med flere sprog. Foto: MorgueFile.com

Hjernen har det godt med mental og fysiks træning og med flere sprog. Foto: MorgueFile.com

Op til fire et halvt år ekstra kan du nyde din skarpe hjerne, hvis du taler to sprog. Desuden kan du forlænge din mentale skarphed ved at dyrke sport eller mental træning.

To sprog er godt mod demens
At et ekstra sprog er et værn imod demens, det viser et studiet af 648 aldrende indere. Her viste det sig, at tosprogede bliver ramt af demens 4½ år senere end andre. Det handler især om tre former for demens: frontotemporal demens, vaskulær demens og Alzheimer. Undersøgelser viser ofte en social slagside, hvor dårligere stillede bliver værre ramt end andre, men forskerne konstaterede, at de ekstra år også gælder for folk, der ikke kan læse, hvilket de taget som tegn på, at der ikke er nogen social slagside her..

Bevægelse er godt for hjernen
I studiet af fysiske øvelsers betydning for hjernen lod forskerne en gruppe ældre træne i en time tre gange om ugen i tolv uger. Forskerne undersøgte dem før, under og efter hele forløbet og fandt, at træningen øgede blodgennemstrømningen i centrale dele af hjerne. De samme forskere har tidligere lavet eksperimenter, der viser, at mental træning også giver øget blodgennemstrømning i centrale dele af hjernen.

Læs mere om, hvordan to sprog forsinker demens og hvordan aerobic og mental træning gavner din hjerne

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.